Om oss

Väst Alpin

Vi är en av Sveriges största och mest aktiva alpina skidklubb och bedriver organiserad träning för barn och ungdomar i olika åldersgrupper. Vi tror på bredd och spets och några av våra medlemmar tävlar för att det är kul och andra med ambitioner att komma i skidgymnasiet och satsa mer på sporten. Vi ger stöd för alla ambitionsnivåer och många av våra entusiastiska tränare har själva flera års tävlingserfarenhet.


Vi finns i Göteborg och är aktiv i stort sett hela året (augusti-maj) med mest aktivitet under tävlings- och träningsperioden januari-april. Träningen på snö sker i vår ”hemmabacke” i Ale två gånger i veckan under januari till mars (om snö finns) och i övrigt åker vi på gemensamma träningsläger.

I Väst Alpin finns tävlings- och träningssektioner för alpin skidåkning och sit-ski. Vi har även aktiva inom speedski.

Värderingar

Vår verksamhet grundar sig i våra värderingar Glädje, Gemenskap och Engagemang. Alla har en plats i idrottens gemenskap. Idrott är glädje, sammanhållning i med‐ och motgång samt kamratskap och hänsynstagande till andra. Vi vill få så många som möjligt att testa och utföra sporten , vara verksamma så länge som möjligt och utvecklas till sin fulla potential. Detta ska göras genom våra byggstenar Glädje, Gemenskap och Engagemang från varje Väst Alpinare.

Vi ska erbjuda den bästa och roligaste skidträningen för barn och ungdomar!

Att vara skidförälder

Att vara skidförälder avviker något från ex fotbollsförälder och det är mycket roligare. Du får verkligen en möjlighet att få vara en del av de aktivas uppväxt och utveckling. Alla behövs och alla kan bidra till verksamheten. Att vara behjälplig med att ex ploga bana, bära käppar, servera varm dryck är en självklarhet för en Väst Alpinare. Allas engagemang behövs. Läs gärna avsnittet i den Blå gula vägen om att vara skidförälder.

Ledighet

Det är en utmaning att hitta snö för träning och tävling i vår region och vi behöver oftast be om mer ledighet lite fler dagar än andra barn/ungdomar i klassen. Vi vet att i vissa skolor är det svårare och styrelsen har därför skrivit ett brev som kan underlätta vid dialog med skolan.

Läs här för LVC och här för U16.

Den Blågula Vägen -Alpint

Den Blågula Vägen – Alpint ligger som grund och ger bilden av Svenska Skidförbundets syn på långsiktig utveckling från barn till senior och från bredd till elit. Vår verksamhet baseras utifrån denna plattform där vill vill medverka till. att skapa trygga och inspirerande miljöer, där den aktiva kan få utmanas och lyckas, på samtliga nivåer. Här engageras alla såväl tränare som föräldrar. Den aktiva får också coach ning att ta ansvar för sin egen prestation och utveckling, stöttade av föräldrar såklart!

Läs dokumentet här:  Den blå-gula vägen

Målsättning

Vi vill få så många som möjligt att testa och utföra sporten , vara verksamma så länge som möjligt och utvecklas till sin fulla potential. Vi ska kunna kombinera bredd och elit genom en stimulerande och utvecklande verksamhet för såväl den yngsta knatten till den satsande junioren.

Stadgar

Läs våra stadgar här.

Integritetspolicy

Inom idrottsrörelsen behandlar vi en stor mängd personuppgifter. De används bland annat till att administrera medlemskap, tränings- och tävlingsverksamhet, arrangera tävlingar, ansöka om statliga bidrag samt till att nå ut med aktuell information till medlemmarna.

För oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina och din familjs personuppgifter. Därför kan du ta del av hur vi samlar in och behandlar den data som vi sparar i vår integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter bland annat för att bedriva en idrottsförening som finns i Svenska Riksidrottsförbundets organisation.

Läs mer om vår integritetspolicy här.

Målsättning

År 1969 började en samling utförsåkningsintresserade medlemmar i Skid- och Friluftsfrämjandet åka till Hemsedal. En av entusiasterna startade 1971 resebyrån ”Nevada Resor”. Knutna till resebyrån blev många personer med förflutet i bland annat Göteborgs Skidklubb och ”Främjandet” eftersom det behövdes reseledare som kunde ta sig ”nerför”. Idén att starta en skidklubb utanför resebyråns regi kom när en del av resebyråns reseledare hade blivit föräldrar men ville fortsätta med utförsåkning. Med motiveringen att ”det är inte bara norrlänningar som skall lära sig åka utför när de är små” bildades ”Nevada Ski Club” 1973/74 med bl a Eyvind Lyche och Gerhard Brändström som stora entusiaster. Klubben utvecklades och fick två sektioner; Juniorsektionen med inriktning mot tävling och SnowMotion. Såväl skidgymnastik som barmarksträning med mera arrangerades inför kommande snö. På vintrarna åkte juniorer på träningsläger och diverse tävlingar. SnowMotion arrangerade lite lättare träningsläger och en fest då och då.

I början/mitten av 70-talet blev Elsa Mattson medlem i klubben. Vad Elsa gjorde för klubben kan inte nog framhållas, det var fantastiskt mycket. För att bedriva verksamheten behövdes pengar så Elsa kallade samman alla föräldrar för att diskutera hur man på bästa sätt kunde samla ihop pengar. Det beslutades att en loppmarknad skulle anordnas. Prylar samlades ihop och förvarades i ett hus i Tuve. Till allas förfäran försvann alla saker i den hemska Tuve katastrofen. Turligt nog blev husets ägare ej skadade. Pengar fick man ihop genom att gå med i Bingoalliansen.

Första medlemstidningen, Lappkastet, utkom inför säsongen 1976/77 i Nevada Ski Clubs namn. Vid varje utgivning samlades ett gäng föräldrar för att med en manuell stencilapparat trycka upp och häfta ihop Lappkastet.

Nevada Ski Club åkte till Zell am See på träningsläger och blev där sammanblandade med Nevadaresor. I Zell am See trodde man att en resebyrå bedrev skidskoleverksamhet på orten och skidklubben polisanmäldes. Efter denna fadäs bestämdes att klubben skulle byta namn och 1978 döptes Nevada Ski Club om till Väst Alpin. Träning bedrevs i Kortedalabacken och det tävlades runt om kring i regionen bland annat i Alebacken.

Det är många som gjort det möjligt för klubben att leva vidare genom ett enormt engagemang. En som varit aktiv i många år både i Väst Alpin, Svenska skidförbundet region 5, Göteborgs Skidförbund samt varit distriktstränare i många är Stefan Wennerö.

Klubben växer trots den varierande tillgången på snö i Göteborgsområdet och vår förhoppning är att vi fortsätter att utvecklas och glädja många ungdomar och föräldrar framöver.