Hoppa till sidans innehåll

Historia


År 1969 började en samling utförsåkningsintresserade medlemmar i Skid- och Friluftsfrämjandet åka till Hemsedal. En av entusiasterna startade 1971 resebyrån ”Nevada Resor”. Knutna till resebyrån blev många personer med förflutet i bland annat Göteborgs Skidklubb och ”Främjandet” eftersom det behövdes reseledare som kunde ta sig ”nerför”. Idén att starta en skidklubb utanför resebyråns regi kom när en del av resebyråns reseledare hade blivit föräldrar men ville fortsätta med utförsåkning. Med motiveringen att ”det är inte bara norrlänningar som skall lära sig åka utför när de är små” bildades ”Nevada Ski Club” 1973/74 med bl a Eyvind Lyche och Gerhard Brändström som stora entusiaster. Klubben utvecklades och fick två sektioner; Juniorsektionen med inriktning mot tävling och SnowMotion. Såväl skidgymnastik som barmarksträning med mera arrangerades inför kommande snö. På vintrarna åkte juniorer på träningsläger och diverse tävlingar. SnowMotion arrangerade lite lättare träningsläger och en fest då och då.
 
I början/mitten av 70-talet blev Elsa Mattson medlem i klubben. Vad Elsa gjorde för klubben kan inte nog framhållas, det var fantastiskt mycket. För att bedriva verksamheten behövdes pengar så Elsa kallade samman alla föräldrar för att diskutera hur man på bästa sätt kunde samla ihop pengar. Det beslutades att en loppmarknad skulle anordnas. Prylar samlades ihop och förvarades i ett hus i Tuve. Till allas förfäran försvann alla saker i den hemska Tuve katastrofen. Turligt nog blev husets ägare ej skadade. Pengar fick man ihop genom att gå med i Bingoalliansen.
 
Första medlemstidningen, Lappkastet, utkom inför säsongen 1976/77 i Nevada Ski Clubs namn. Vid varje utgivning samlades ett gäng föräldrar för att med en manuell stencilapparat trycka upp och häfta ihop Lappkastet.
 
Nevada Ski Club åkte till Zell am See på träningsläger och blev där sammanblandade med Nevadaresor. I Zell am See trodde man att en resebyrå bedrev skidskoleverksamhet på orten och skidklubben polisanmäldes. Efter denna fadäs bestämdes att klubben skulle byta namn och 1978 döptes Nevada Ski Club om till Väst Alpin. Träning bedrevs i Kortedalabacken och det tävlades runt om kring i regionen bland annat i Alebacken.
 
Det är många som gjort det möjligt för klubben att leva vidare genom ett enormt engagemang. En som varit aktiv i många år både i Väst Alpin, Svenska skidförbundet region 5, Göteborgs Skidförbund samt varit distriktstränare i många är Stefan Wennerö.
 
Klubben växer trots den varierande tillgången på snö i Göteborgsområdet och vår förhoppning är att Väst Alpin fortsätter att utvecklas och glädja många ungdomar och föräldrar framöver.
Uppdaterad: 14 MAR 2017 19:33 Skribent: Web

u10 u12 u14 u16

 Bildresultat för instagram logga

@vastalpin

HUVUDSPONSOR
Audi GBGlogo_13438_izl
 
SPONSORER

 

Udenslogo

 

 

 

 

 

 

 

 

TESA

 

Contango

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Väst Alpin SK Göteborg - Skidor
Stefan Elm, Umbragången 47
42163 Västra Frölunda

Besöksadress:
Stefan Elm, Umbragången 47
42163 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0707156656
E-post: This is a mailto link

Se all info